UBAT
|
MAKANAN TAMBAHAN (SUPPLEMENT)
|
1.
Ubat sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian
dari tisu-tisu kita, tidak juga menyumbang bahan-bahan berkhasiat.
|
Bahan berkhasiat
kesemuanya adalah semulajadi dan penting kpd tubuh badan. Jika kita kurang
mengambilnya kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ.
|
2.
Ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi-fungsi
dan mengganggu tindakan biokimia dan proses-proses enzim
|
Bahan-bahan berkhasiat
bertindak membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim.
|
3.
Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan, kebanyakkan boleh kekal dlm badan.
Malahan aspirin boleh kekal menyebabkan gangguan dalam perut, loya, gangguan
penglihatan, gangguan mental, bintik2 merah, telinga berdengung, gangguan
penghazaman dan akhirnya kematian.
|
Bahan berkhasiat
tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya terganggu
sementara. Oleh kerana badan membina system-sistem enzim untuk menghadapi
bahan berkhasiat, ianya bersedia menghadapi kelebihan.
|
4.
Ubat bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh terganggu antara
satu sama lain dan berkebolehan menghasilkan kesan-kesan sampingan.
|
Bahan berkhasiat
bertindak lebih baik secara bersatu antara satu sama lain. Bahan berkhasiat
sedia membantu antara satu sama lain ibarat rantai. Kesemuanya harus
bergabung untuk menghasilkan kesan yang lebih baik.
|
5.
Ubat baik dimakan biasanya dipertengahan antara waktu makan untuk mengelakkan
dgn hal yang saling mempengaruhi atau pencarian oleh kesan daripada makanan.
|
Bahan berkhasiat
baik diambil bersama makanan. Ianya lebih berkesan menyerap bersama makanan
dan mempertingkatkan keberkesanan penghazaman lain-lain faktor makanan.
|
6.
Ubat berkemungkinan membawa maut. Salah guna atau berlebihan boleh membunuh.
(kematian adalah kesan sampingan yang pasti)
|
Bahan berkhasiat
adalah selamat. Tiada suatu pun kenyataaan yg tercatit mengenai merbahayanya
pengambilan vitamin,zat galian dan asid amino.
|
7.
Ubat menghasilkan kesan pada setiap orang. Tidak kira apa keadaan seseorang
itu, seseorang boleh merasai kesan pengambilannya.
|
Bahan berkhasiat
tidak menghasilkan tindakbalas kepada seseorang. Ianya hanya memberi kesan
sekiranya bahan-bahan berkhasiat ternyata berkurangan dlm tubuh badan.
|
8.
Ubat bertindak cepat dan menakjubkan. Seseorang boleh menerima kesannya dlm
beberapa minit atau jam sahaja.
|
Bahan-bahan
berkhasiat bertindak secara beransur-ansur (perlahan-lahan) dlm jangkamasa yg
panjang. Ia kebiasaannyamengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan
dan kejayaannya.
|
9.
Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit, tetapi bukannya merawat punca
sakit. Ianya hanya menutup kesakitan, disebaliknya ianya tidak memulihkan.
|
Bahan-bahan berkhasiat
bertindak merawat terhadap punca penyakit sekiranya digunakan kerana
menampung kekurangannya. Jika sesuatu keadaan yg sedia ada itu berpunca dari
kekurangan sesuatu bahan berkhasiat yg tertentu. Oleh itu menambahkannya
ketika mengambil makanan dpt mengatasi masalah serta kerosakan yg telah
terjadi tidak berulang lagi.
|
10.
Ubat perlu diberi pengawasan yg teliti bagi menghalang kelebihan sukatan yang
merbahaya ke arah tindakan sampingan.
|
Pengambilan bahan
berkhasiat tidak memerlukan pengawasan yang rapi sebagaimana pengambilan
ubat-ubatan. Setiap sel badan hanya menerima bekalan bahan berkhasiat dgn
terhad. Apabila keperluannya mencukupi, ia tidak akan menerimanya lagi.
Kelanjutan berlebihan bahan berkhasiat adalah rendah. Keselamatannya amatlah
terjamin.
|
11.
Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan rendah kerana mereka mudah
mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda.
|
|
12. Ubat berkemungkinan boleh menghasilkan
penyakit disebabkan oleh kesan sampingannya.
|
Bahan berkhasiat
sedia memelihara (mengawal) badan daripada penyakit-penyakit, menguatkan
sel-sel daripada serangan kuman bakteria , virus dan lain-lain. Kedua,
melambatkan proses kemunduran (kelemahan organ berfungsi dengan baik) di dalam
badan.
|
No comments:
Post a Comment