Google+ Followers

TQ KLIK ;)

Saturday, 20 June 2015

CARA PENGAMBILAN VITAMIN SEMASA BERPUASA



Assalamualaikum semua & Salam pagi ahad!
Dah masuk hari ke 4 ramadhan yang mulia..
Alhamdulillah masih diberi kesihatan yang sempurna & diberi kekuatan untuk berpuasa

Okey sempena bulan baik nie saya nak share cara pengambilan vitamin shaklee saya. Setiap hari memang wajib ambil vitamin sebab bila ikut aturan pengambilan, badan automatik jadi positif, happy, bertenaga, sihat, energetik & banyak idea!

SAHUR

* Sebelum makan nasi saya shake ESP/CHINCH SHAKE + Milo + Kurma
* Makan nasi dengan segelas air suam
* Selepas beberapa minit saya ambil Vitamin C 1 biji ( Vitamin lain seperti Vitalea 1 biji, B-Complex 1biji, Omega 1 biji & Alfalfa (3 biji) - ini mengikut kesesuaian anda, saya tak ambil vitamin banyak pada sebelah pagi semasa berpuasa sebab kita kurang minum air pada sebelah pagi
* Minum segelas air kosong lagi

BERBUKA PUASA

* Makan kurma & kuih muih serta makanan ringan untuk alas perut dahulu
* Minum Performance Drink + Chinch tea suam (saya prefer minum suam dahulu barulah ambil air sejuk) 
* PD & Chinch tea amat penting untuk mengembalikan bendalir dalam badan kita & meningkatkan hidrasi serta tenaga

Solat Maghrib!

Makan malam sebelum waktu isyak

*Nasi sengenggam tangan masing2 & lauk pauk
*Selepas makan ambil Lecithin 3 biji & Alfalfa 4 biji 
(Lain2 vitamin yang boleh consume Garlic, Peppermint Ginger + Herblax)

SEBELUM TIDUR

* Ostematrix 4 biji
(Lain2 vitamin- vitamin E 1 biji, Carrotomax 1 biji & 1 sudu vivix)

Itulah serba sedikit cara pengambilan vitamin & diet saya sepanjang ramadhan!
Bulan puasa ini bukan setakat menyucikan hati dengan amalan ibadah TAPI cuci juga segala toksin & kotoran dalaman badan yang mesti dbuang!
\
Cukuplah sekadar makan ala kadar waktu berbuka ye!

Okeyla..
Selamat menjalani ibadah puasa & tarawih!
Semoga kita semua mendapat rahmat & keberkatan berganda2 di bulan yang mulia ini..aaminn...(^_^)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sharing is Caring
Azah
Shaklee Independent Distributor ( COD Cheras)

2 comments:

Nadratul Syazwana said...

Risau jugak nak amik supplement time puasa ni sebab kurang minum air kan hehe tapi lepas dah tau camne okay lah (Y)

Norazah Md Sarip said...

Hai Nadratul Syazwana, boleh ambil ikut kesesuaian kita ye! Sharing is caring :)